Zomer deel 2, heenreis: De blauwe brug

Vandaag zijn we vroeg vertrokken en gaan we stuurboord uit de Wantij op bij Dordrecht, we hebben een lange tocht voor de boeg met als eindbestemming Nieuwegein. Het is nu nog heerlijk rustig op het water. Ook de Noord is nog niet druk bevaren, op de watertaxi na met zijn hoge lange golfslag.

Bij Krimpen aan de Lek gaan we stuurboord uit naar de Lek. Deze rivier moeten we zo’n 40 kilometer volgen.

Het is mooi varen op de Lek, tussendoor even eten met een lekkere kom soep, en de kinderen vermaken zich met een spelletje en op de tablet. Uiteindelijk varen we onder de Oude Lekbrug bij Vianen door en gaan we bakboord uit naar de Koninginnensluis. We maken contact met de sluismeester via de marifoon en we worden netjes geschut. Het is nog steeds mooi weer maar niet te warm zoals de afgelopen dagen. We naderen wat bruggen waar we steeds even op moeten wachten maar alles loopt voorspoedig en zonder problemen.

Tot we de Blauwe Brug naderen, de laatste brug tot de Zuidersluis. Voor deze brug moesten we ook wachten en dobberen we een beetje heen en weer. Tot opeens de aandrijving weg valt en de boot niet meer te besturen valt. De wind blaast ons gelukkig richting het remmingswerk voor de brug waaraan we onze lijnen vastmaken zodat we kunnen onderzoeken wat het probleem is. Veel tijd hebben we daar niet voor, een passant wil ons een klein stukje slepen zodat we aan wal kunnen komen en even later liggen we aan de kant. Wij bedanken de passant welke zijn weg vervolgt en wij kunnen op de kant de benen strekken.

Na wat telefoontjes en berichtjes krijgen we hulp van Gerard. Hij woont in de buurt en kennen we van de facebookgroep ‘Samen varen door Nederland’. Binnen een kwartier staat hij al bij ons en onderzoeken we het probleem. Het lijkt er op dat er te weinig olie in de keerkoppeling zit en halen we genoeg olie bij een tankstation in de buurt en vullen dit bij. Na een paar keer proberen krijgen we de aandrijving weer aan de praat, vooruit, achteruit, alles lijkt weer te werken! Lijkt inderdaad. Want na 3 kwartier kletsen over bootjes en varen nog een keer getest en weg was de aandrijving. Olie genoeg, maar aandrijven doet ie niet. Balen! Gerard gaat naar huis en wij bellen naar de lokale snackbar waar medewerkers zo vriendelijk zijn om onze bestelling te komen brengen. In de avond nog even geprobeerd maar helaas. We moeten ons er bij neerleggen, hij doet het echt niet meer.