Afzuigkap Brugal

Voor de Brugal blijkt dat we momenteel te weinig ventilatie en afzuiging hebben om goed aan boord te kunnen koken. Daarom heb ik besloten om zelf een soort afzuigkap te maken, in plaats van de kleine ventilator die momenteel boven het kooktoestel hangt. Het moet een kap worden die niet te groot is en niet in de weg hangt, maar wel voldoende afzuiging heeft. Daarom komen er twee grote koelers in die beiden, los van elkaar, aan- en uitgeschakeld kunnen worden.

Eerst is er een ombouw gemaakt, rekening houdend met het schuin weglopen van het plafond in de kajuit. De zijpanelen zijn gemaakt van polulieren multiplex wat een stuk lichter is dan hardhout.

Vervolgens is de onderkant gemaakt waaruit een deksel is gezaagd die met een pianoscharnier weer is gemonteerd. Dat is handig bij het monteren en vooral ook voor later om nog bij de dakdoorvoer te kunnen komen, en deze te kunnen afsluiten wanneer dat nodig is.

De 120 mm koelers zijn geplaatst en de schakelaars gemonteerd. Er was maar 1 rooster voorradig dus later moet de andere nog worden besteld en gemonteerd. Het begint nu wel ergens op te lijken.

De bedrading werd aangesloten en voorbereid op de aansluiting aan boord van de Brugal. Na meer dan 10 jaar weer eens een soldeerrevolver in mijn handen gehad dus het was weer even kijken hoe dat solderen ook al weer ging… Oke, ik geef het toe, het krijgt niet de schoonheidsprijs maar het is toch weer gelukt.

Om alles even goed te testen heb ik een losse voeding aangesloten en heb ik het geheel even geprobeerd. Alles werkt!