Rondje Aakvlaai, Geertruidenberg en motorpech

Vanavond heb ik solo een rondje Geertruidenberg gemaakt met een uitstapje naar de Aakvlaai. Mooi weer, weinig wind, lekkere temperatuur en even lekker er tussenuit. Het begon mooi, maar eindigde toch iets anders dan gepland…

De tocht begon mooi, een avondje solo, de weersomstandigheden waren goed en vooral rustig. De Donge uit, de Amer oversteken en de Spijkerboor in. Aan stuurboord de Aakvlaai ingestuurd en daar rustig een rondje gevaren. Via de Spijkerboor terug naar de Amer en daar besloot ik via de Amertak terug te varen. Rondje Geertruidenberg dus. Afijn, de Amertak in gedraaid, bakboord de Donge op gedraaid en via de zuidkant van Geertruidenberg de Donge af richting de haven. De fietsbrug, en dan de Bergse brug nog en dan nog 600 meter en ik ben weer thuis. En toen, net voor de Bergse brug begon de ellende. Aandrijving weg. De motor draaide maar hoge of lage toeren, het maakte geen verschil. Met een beetje handigheid en wat geluk naar het remmingwerk van de Bergse brug gestuurd en daar aangelegd…

Nou daar lig ik dan. 600 meter te vroeg. Gelukkig wilde mijn collega Remko mij helpen en voor ik het wist was hij op weg naar zijn bootje, om mij naar de haven te kunnen slepen. Ik moest wel even wachten. Nou ja, ik kon toch niet verder weg denk ik dan haha. Toen had ik ook even de tijd om in de motorruimte te kijken of ik kon zien wat het probleem was. Toen ik het luik open trok zag ik niet direct het probleem, maar na verder kijken bleek dat de olieslang van de keerkoppeling afgesprongen was. De koppeling lag er af en overal lag olie. Nee, vandaag ga ik niet meer op eigen kracht verder, dat was duidelijk. Geen oliedruk meer in de keerkoppeling, dus die doet echt niks meer. Het luik weer dichtgelegd en tijdens het wachten de onderkant van de brug maar verder bekeken :).

Toen arriveerde Remko met zijn bootje. We maakten 2 lijnen vast en we begonnen onze tocht naar de haven. Het was even pielen, de lijnen waren te kort om goed te kunnen manoeuvreren. Met enige moeite zijn we toch op weg gekomen, het was windstil, dus lekker op het gemakkie. Onderweg nog commentaar van voorbijgangers gehad, maar die hadden niet door dat er gesleept werd.

Uiteindelijk hebben we, na een extra rondje van de zaak, de Brugal voor de box gekregen, waarna we konden draaien en de Brugal zachtjes de box in konden manoeuvreren. Remko legde zijn boot op zijn eigen plek en daarna namen we nog even de situatie door. Een heel gedoe maar wel een hele ervaring rijker. Volgende keer moeten we echt een veel langere lijn gebruiken. Toch wel weer een leerzame ervaring geweest voor ons beiden. Remko, hartelijk bedankt voor de hulp!

Later in die week heb ik een nieuwe slang laten maken met goede koppelingen en heb ik deze geplaatst, de olie weer bijgevuld en het systeem ontlucht. Daarna functioneerde alles weer gelukkig.