Verlichting achterkajuit en zekeringen

De verlichting in de achterkajuit werkt niet. Bij elkaar zijn dat 4 lampjes en het lijkt mij sterk dat ze alle vier stuk zullen zijn. Dus maar eens de zekeringen bekijken. Deze zijn voorzien van een nummer en een papier er naast met wat nu wat is. Achterkajuit plafondlampen, gevonden. De zekering haal ik er uit en controleer het met de multimeter. Ah deze laat geen stroom meer door. Ik pak eenzelfde exemplaar uit het doosje met de reservezekeringen. Ik plaats deze terug, en… niks, de lampen blijven uit. Toch vreemd, de nieuwe zekering maar eens gemeten, deze laat ook geen stroom door. Nou ja zeg, daar ben je geen nieuwe zekering voor! Maar misschien wat corrosie op de punten. Gelukkig had ik een schuurpapiertje meegenomen, en hiermee de uiteinden schoongemaakt. Opnieuw gemeten en ja hoor! Deze is goed. Ook maar gelijk met de oude zekering hetzelfde gedaan en deze deed het ook weer. Oke, nieuwe zekering terug in de doos en de oude zekering terug geplaatst. Alhoewel, dat was de bedoeling. Hoe zit die nu weer vastgeklemd? Ik krijg het niet meer voor elkaar. Oh, het lipje waar tussen geklemd moet worden zit er niet meer, deze is dus afgebroken. Nu heb ik nog 3 aansluitingen over onderin op het andere zekeringblok, dus de kabel maar verlegd en de zekering daar in geklemd. Zo die is weer in orde. Nu het licht aan… Maar nee hoor, nog steeds geen licht. Even opnieuw tellen en vergelijken. De nummering die er bij geschreven staat komt niet overeen met de gebruikte aansluitingen, dus deze was helemaal niet van de plafondlichten van de achterkajuit. Er werkt dus nu wel iets wat er eerst niet werkte, wat dat is, is nog een verrassing šŸ™‚ .

Dan maar met de hand geteld en de juiste aansluiting gevonden. Nu weet ik hoe het werkt, dus zekering er uit. Doormeten. Niks, schuurpapier er over, opnieuw meten en ja hoor, deze doet het ook weer! Zekering weer terug plaatsen en plinggggg…. klemmetje breekt af. Nummer 2 zonder klem. Ik heb dus onderin nog 2 aansluitingen over en heb ook deze kabel maar verlegd naar beneden. Zekering er in, lampen aan en… Licht!

Ik wil eigenlijk alle zekeringen nalopen en schoonmaken, maar durf er gewoon niet meer aan te komen omdat straks alle klemmen afbreken. Vanavond nieuwe zekeringhouders bestellen met nieuwe zekeringen en daarna ga ik gewoon alles vervangen en geen risico lopen op slechte verbindingen of klemmen die spontaan afbreken.