Dekventilatie, de boosdoener van lekkage

Vanwege het hoge vochtgehalte binnen in het dak bij het keukenblok, ga ik nu kijken op het dek bij de dekventilatie-roosters. Nou dat had ik (of liever iemand anders) beter veel eerder kunnen doen. Wat een ellende is dat. Ik schroef voorzichtig het rooster er af waar de geiser-afvoer zat en zie al snel wat het probleem is. De kit is uitgedroogd en is gaan lekken. Daaroverheen is gewoon een nieuwe laag kit gesmeerd, en hoe… Ik ben geen meesterkitter maar dit had een kleuter van 3 nog wel beter gedaan. Oh oh oh….

Dan het andere rooster er af. Dat zag er niet veel beter uit. Er groeide mos in, het hemelwater liep daar ook zo doorheen want de kunststof binnenkant stond helemaal krom. Nergens kit te zien, wel een heel roestige bedoening waarvan de rand zo afbrokkelde… Nee het is nu geen wonder meer dat het binnen niet droog bleef en de boel daar rot begint te worden..

Ik heb wel een nieuwe kit en kitspuit meegenomen, maar daar ga ik nu niet eens aan beginnen. Hier valt gewoon niet tegen op te kitten. Dit moet grondig worden aangepakt. Eerst zo veel mogelijk de losse stukken er van af gekrabd en het mos verwijderd. Straks maar eens opmeten en een plan maken. Roest krabben, schoonmaken, owatrol er op en laten drogen. Kijken voor nieuwe dekventilatie, waarvan 1 met motorische afzuiging, kijken hoe het te plaatsen valt en waarschijnlijk netjes dichtplamuren met staalplamuur. Afhankelijk of dat met deze lage temperatuur nog gaat werken. Al dan niet tijdelijk zullen dan nieuwe roosters geplaatst moeten worden, met een noodkitje, en dan in het voorjaar alles weer er af en dan grondig in de verf zetten en dan goed monteren. Voor nu, gezien de tijd, even zo gelaten en er een stuk vuilniszak overheen geplakt met tape. Dan is het voor nu in elk geval even waterdicht en kan het binnen wat drogen.