De verrassing van het zoeklicht

De boot heeft een zoeklicht, dat is handig want wij hebben al een keer in de Biesbosch in het donker terug moeten varen met zaklampjes schijnend, om de vaarweg te kunnen zien. Dus dit vind ik wel een mooie aanvulling nu deze er op zit. 1 nadeel: hij doet het niet, maar dat kan natuurlijk aan de zekeringenhouder liggen waar ik niet meer aan durf te komen. En het lekt. Maar als je ziet hoe deze is afgewerkt is dat ook niet heel verwonderlijk…

Aan het plafond is de afwerking voornamelijk tape. Het handvat van de lamp kan je gewoon heen en weer bewegen en deze zit erg los. Als je de lamp loslaat dan schiet het weer gewoon terug zoals ie daarvoor stond. Aan de buitenkant is het niet anders, ook veel, heel veel plakband. Eerst aan de binnenkant maar eens de tape loshalen en zien wat er achter vandaan komt.

Er zit een soort vaatdoek/zeem achtig stuk textiel in gefrommeld en verschillende soorten plakband kom ik tegen. Dit zit wel goed vastgeplakt in elkaar. Alles loshalen en die vieze doek er uit. en dan zie je de onderkant waar de lamp mee aan het plaatwerk vast zit. Met 4 moeren. Ondertussen ook op het dan de plakband verwijderd en daar zie ik 4 schroeven. de moeren van binnenuit los kunnen draaien en de schroeven er naar buiten uit. De lamp is los. Zachtjes trek ik het geheel door het dak heen omhoog. Ik kijk aan de onderkant, naar het redelijk versleten rubber, en doe het wat open om te zien wat er achter zit. Huh, 2 losse bouten liggen daar. Eentje zit vastgeschroefd en 2 los. Jaaaaja….

Er zit een soort kogel in van kunststof met een hoop viezigheid. Doordat er 2 bouten niet zijn vastgedraaid zit hier zeker 2 mm ruimte tussen en daar gaat het hemelwater natuurlijk doorheen lopen en lekt de boel. Ik heb de 2 bouten op de juiste plek ingedraaid en voila. Geen ruimte meer er tussen, en de lamp blijft nu ook gewoon wat klemmen en staan als je die weer los zou laten. De lekkage had dus gewoon verholpen kunnen zijn door alle drie de bouten vast te zetten. De 2 rubbers zijn wel zwaar aan vervanging toe, dus eens kijken hoe ik daar aan kan komen of zelf op maat kan maken. Het is wel een verrassing dat het binnenwerk er toch nog wel aardig uit ziet en dat het toch waterdicht kan zijn zonder al te veel moeite. Hoewel dat moet eerst wel een keer getest worden natuurlijk. De lamp neem ik mee in zijn geheel en thuis ga ik deze maar eens schoonmaken en kijken wat ik er van kan maken.