Zekeringhouders

Vandaag worden de zekeringhouders onder handen genomen. De klemmetjes breken af, en de contacten zijn slecht dus er uit met die ellende. Eerst maar eens het overzicht bekeken welke aansluiting wat zou moeten zijn, hopelijk kom ik geen verrassingen tegen. Het doel van vandaag is simpel, oude zekeringhouder er af en nieuwe zekeringhouder er op. Verder gewoon alles aansluiten hoe het zit, maar wel netjes met kabelschoentjes. Snel de stroom uitschakelen en aan de gang.

Ik kies er voor om de 3 oude houders los te schroeven zodat ze weg zijn van de achterwand. Dat gaat gelukkig vrij soepel. De twee nieuwe houders schroef ik op de achterwand en dan kan het aansluiten beginnen. De hele rits aan elkaar geluste draden maakt plaats voor 1 aansluiting op de nieuwe houder, en een tweede daarvandaan naar de tweede houder. 1 voor 1 knip ik het uiteinde af en zet daar, met de nieuwe krimptang, een nieuwe kabelschoen aan. Die tang werkt echt wel goed, daar ben ik wel heel blij mee! De kabel zit er strak in en krijg je gewoon niet losgetrokken. Zo hoort het!

De draden sluit ik volgens de bestaande nummering aan, maar als ik aan het tweede blokje wil beginnen worden de kabels toch wel heel kort. Dus de voorgaande draden weer los gehaald en zoveel mogelijk aan de rechterkant aangesloten waar de kabel lang genoeg was. Daarna de kortere kabels weer aan de linkerkant aangesloten. Goed bijhouden waar nu wat zit, want er is nu sprake van een complete hernummering. Bij elke aansluiting zet er gelijk een nieuwe zekering in van de juiste stroomsterkte. Een niet aangesloten draad voor de marifoon (is afwezig) sluit ik aan zonder zekering. De gasmeter, die ik toch niet ga gebruiken op de plek waar die nu zit, laat ik helemaal achterwege. Als die weer wordt aangesloten later dan maak ik dat dan wel goed in orde.

Na de laatste draad ben ik klaar. En dan de spanning weer inschakelen. Geen problemen! Het licht werkt, de radio doet het. Helemaal blij. Even de andere lampjes controleren… 1 werkt niet. Balen. Hoe kan dat nou, aha, een lampje bij de zekerhouder gaat branden. Ik zie het al, draad wel aangesloten maar de hele zekering vergeten. Ja en dan gaat het lampje branden. Ik druk een nieuwe zekering in de houder, het lampje gaat uit en het licht gaat aan. Ook weer in orde! Het is al later dan verwacht, dus de kapjes er weer opgezet en zo naar huis. Deze kan ik weer afstrepen van mijn kluslijstje.