Plafond led-verlichting met verrassing

Vandaag ga ik de plafondverlichting vervangen. De nieuwe ronde led-verlichting is ondertussen al binnen gekomen en ik sta te popelen om deze op te hangen. Eerst nog even goed kijken hoe de oude situatie is. Een mooi 10 watt normaal lampje in een gele kap, waarbij je amper licht hebt. Leuk voor de sfeer maar niet om bij te werken of een boekje te lezen.

Oke, hij doet het. De stroom er af, want ik ga niet aan de stroomvoorziening werken als deze ingeschakeld is. Kapje er af en nog even een laatste blik aan de binnenkant.

De draden haal ik los van de klemmetjes en draai de schroefjes uit het plafond. De lamp komt los, de draden frommel ik er doorheen, et voila, die is er af. Ik pak de zelfgemaakte houten ophoging voor de nieuwe lamp, boor de gaten voor en zet het met 3 schroeven vast in het plafond. Wel even zoeken waar de balk door het plafond loopt, zodat ik er niet ‘naast prik’. Het gaat voorspoedig, de kabelschoen klemmetjes knip ik af, strip een stukje draad af en zet de kroonsteen er op. Dan is het lampje zelf aan de beurt. Rood op rood, zwart op zwart, dat gaat lekker.

Het was even zoeken naar de juiste schroefjes om de lamp vast te zetten op de houten verhoging, maar uiteindelijk de juiste gevonden. Even voorboren, lamp op zijn plek en even de kroonsteen met kabels op zijn plek duwen. Lampje vast schroeven, afwerk-ring er weer op. Zo klaar. De stroom inschakelen en even testen. Aan. uh, er gebeurt niks. Ik druk weer op de lamp. Niks. Boekje er bij (ik ben ook een Nederlander dus het boekje pak je pas als het niet werkt…). Ja, een touch bediening. Dus… Duim er op en… Niks… Nou ja, een andere (oude) lamp dan. Ja hoor die doet het, dus geen probleem met de stroom. Zucht… Afwerk-ring er maar weer van af, lampje weer los geschroefd. Oke, de multimeter op de kroonsteen. Rood op rood, zwart op zwart. Kijk, -12 Volt. Er staat spanning op. Nu zal het lampje toch niet al stuk zijn? Het is een nieuwe. Uhh, wacht. Nogmaals meten. -12 Volt… Min (?!?) 12 Volt? Draden van de multimeter omgedraaid: +12 Volt. Hmm… Kroonsteen weer los, draden andersom, dus met opzet verkeerd aangesloten… Stroom er op, vinger op de lampknop en ja hoor, hij doet het!

Wat een rare situatie. Ik snap er niks van. Waarom zijn de draden andersom aangesloten? Ik trek het schot open om bij de zekeringenhouders te kijken en zie inderdaad wat vreemds. Bijna alle rode en zwarte draden zijn omgedraaid. De rode zitten aan de min en de zwarte lopen via de zekeringen. Dit hoort andersom! Ik ben geen elektricien maar welke Jan Dokus heeft dit staaltje bedrading aangelegd, en waarom op deze manier? Ik heb zelf laatst wel de zekeringenhouders vervangen maar dat was 1 op 1 vervangen, losmaken en op dezelfde manier weer aansluiten, maar dit was mij toen eigenlijk ook niet opgevallen.

Dan is nu de vraag, wat te doen. Gewoon doorgaan, of stoppen en de draden bij de bron juist aansluiten? Nu is het zo dat er niet ‘maar 1 apparaat’ aan een zekering hangt, en als ik die daar ga omdraaien, en een ander (onbekend) apparaat kan daar niet tegen dan is het kapot. Daar zit ik ook niet op te wachten. Uiteindelijk besluit ik toch maar om dat zo te laten en er wel heel bedacht op te zijn als ik iets met de stroom ga doen wat de plus en wat de min is. Meten is weten.

Afijn, dit was een aardige verrassing maar nu de andere 5 lampen nog. Deze sluit ik op dezelfde manier aan, en allemaal op de verkeerde ‘rood op zwart’ methode. En alles werkt uiteindelijk. De verlichting werkt heel mooi en ik kan traploos dimmen van heel fel waarbij goed te werken valt, tot heel flauw waarbij je nog net de ledjes zit branden. Heel blij mee!

Omdat ik had misgeteld, er hangt ook nog zo’n geel geval in de wc, en omdat er 2 tl-buisjes in de stuurhut hangen die voor veel licht moeten zorgen, maar vergeleken met de nieuwe verlichting dat ook niet veel meer voorstelt, moet ik er dus nog 3 nieuwe bijbestellen. En dan nog 3 nieuwe houten ophogingen maken natuurlijk. En weer verkeerd-om aansluiten… Voor later!