Plafond boven keukenblok dicht

Vandaag heb ik tijd om aan het plafond boven het keukenblok verder te gaan. Afgelopen week heb ik tussendoor een nieuwe steun-plank geplaatst, na aanpassingen omdat de nieuwe plank dikker was dan de bestaande. Hier moet straks de plafondplaat tegenaan worden geplaatst. Nu nog een tweede plank aan de raamkant er bij, dan is er weer iets om straks tegenaan te schroeven.

Twee kokers (1 pvc buis en een witte luchtbuis) zaag ik op maat zodat het tussen het metalen dak en de nieuwe plafondplaat past. Dat is wel even lastig, want het loopt schuin, dus even pielen met de kokers. Maar na wat opnieuw zagen en vijlen is het toch gelukt deze op maat te krijgen. Omdat er bij onder de rechter koker een afzuig-motor moet worden gemonteerd maak ik hier 2 stukken hout op maat om de koker heen, zodat ik de afzuig-motor daarop goed vast kan zetten.

Voor nu kies ik er voor om een bruine hardboardplaat te gebruiken als plafondplaat. Deze had ik toch nog in de schuur staan. Het is de bedoeling om volgende winter het raam in de hoek er uit te halen en de verdere afwerking daarvan te doen. Daarom nu even 2 tijdelijke plafondplaten die dan ook worden vervangen door 1 grote witte, net als de rest van het plafond. Omdat ik dan nu al het voorwerk doe, is het dan straks een kwestie van loshalen, overtrekken op de grote witte plaat en deze monteren. Dat scheelt mij straks weer een hoop tijd.

De plaat zaag ik op maat (ook dit loopt schuin af) en met wat meetwerk teken ik op de plaat af waar de 2 gaten moeten komen, op de plek waar de kokers zitten. Met de decoupeerzaag zaag ik de gaten uit. Iets kleiner dan de koker, dan blijft deze straks gelijk zitten en valt het er straks niet opeens zomaar weer uit. In plaats van spijkeren kies ik er voor om de plaat vast te schroeven. Niet te ver van de zijkanten, want er komt straks nog een mooie hardhouten schaaflat overheen, dan zijn de schroefjes ook meteen mooi weggewerkt. Even pielen om de plaat aan het plafond te houden en tegelijkertijd met 1 hand de schroef te pakken en deze met een schroevendraaier op de juiste plek in het hout te draaien. Je wordt er wel creatief door als je een paar handen te kort komt. Maar het lukt wel.

Ondertussen heb ik ook de bedrading naar de lamp gesplitst met lasklemmen zodat hier ook de afzuig-motor op aangesloten kan worden. Niet meer op de manier zoals het voorheen was aangesloten maar nu gewoon netjes. Afzuiging gemonteerd, wel weer de plus en de min omgekeerd helaas, maar nu is het inmiddels geen verrassing meer. Meten-is-weten en dan pas aansluiten. De draden leggen voor de lamp, plaatje op maat zagen voor het resterende stuk en een bepalen waar de lamp komt. Mooi op de verstevigde plank. Gaatje in de plaat voor de bedrading en de plaat wordt ook gemonteerd.

Lampje weer aansluiten en ook vast schroeven. Et Voila. Het plafond is weer dicht, de ventilator werkt goed en ook de verlichting werkt. De eerste schaaflat zaag ik ook gelijk en monteer ik aan het plafond. Helaas heb ik geen tijd meer om de andere schaaflatten te zagen en te monteren, dat wordt nog een keer een avondklusje. Het regent al de hele tijd, dus de afzuiging lekker een uurtje laten draaien sinds deze gemonteerd is. Met als resultaat dat de luchtvochtigheid naar beneden ging. Dat werkt dus, ik ben helemaal tevreden voor vandaag.