De Brugal is verkocht

Vandaag vaar ik waarschijnlijk het laatste tochtje met onze Brugal. De eindbestemming is de kleine haven van Drimmelen. Rinie vaart even mee zodat ik niet solo hoef te varen. Het is een mooie dag met weinig wind, lekker zonnetje maar nog wel een laagje ijs op het dak want vannacht heeft het nog gevroren. De winterkap wordt gewisseld voor het framestuk van de zomerkap. Met zulk lekker weer laat ik alles gewoon open.

Het is maar een half uurtje genieten, tuffend over de Amer op het gemakkie, met de haven van Drimmelen al aan de horizon. En voor ik het weet vaar ik het haventje in en manoeuvreer ik op het gemakkie de Brugal richting de botenlift. De mensen van de werf staan al klaar, net als de kopers. Rustig leg ik de Brugal tussen de hijslussen, schakel de motor af en gaan wij van boord.

De boot wordt gelift en naar de kant verplaatst. We zijn erg benieuwd hoe de onderkant er uit ziet na 2 jaar. Nou dat valt mij heel erg mee als ik dat zo zie.

Er is ondertussen een specialist aanwezig die metingen doet om te zien wat de dikte van het staal is van de romp. Spannend. Maar ik hoor al snel geluiden dat er niks mis is met de onderkant, we hoeven ons nergens zorgen over te maken. Wat een geruststelling. Over 40 jaar is de staaldikte maar 0,1 mm dunner dan toen het schip is gebouwd. Echt geen reden tot zorgen dus.

Het meten is afgerond, nu wordt het onderwaterschip goed afgespoten onder hoge druk. Op een paar plekjes komt wat antifauling los maar het valt echt heel erg mee. De kopers vinden dat ook en zijn tevreden. De koop gaat door! Na het afspuiten doe ik de nodige uitleg en ronden we het af. De boot blijft hier op de kant en de onderkant zal binnenkort een verse laag antifauling krijgen, nieuwe anodes en zal daarna zijn thuishaven in Zeeland krijgen.

De Brugal wordt op zijn tijdelijke plek gereden en krijgt nog even een antivries- behandeling vanwege de nachtvorst die nog komt. Het geeft wel een dubbel gevoel, daar staat een heleboel afgerond werk op de bok, maar met onze Ostara in het achterhoofd is het goed, daar gaan wij straks na alle klussen ook weer een hoop plezier en avonturen mee beleven. Wij hopen dat de nieuwe eigenaars net zo veel van de Brugal gaan genieten als dat wij hebben gedaan en wensen hun straks een behouden vaart.