Herstel van keukenblok

Het keukenblok moet hersteld worden, door de daklekkages is er een deel verrot en lopen er nog wat leidingen door het blad die verwijderd moeten worden. Nu het plafond voor nu klaar is, is het keukenblok aan de beurt.

Het gasfornuis ligt niet vast dus kan er zo uit. De spoelbak zit vastgekit maar deze is er ook zo uit. Na veel moeite is eindelijk ook het oude blad los. Deze leek niet zo vast te zitten maar niets is minder waar. Op een aantal plekken blijkt het vastgeschroefd te zitten, en die plekken zijn niet allemaal even goed te zien. De gasslangen blijken 8 jaar oud te zijn, dus rijp voor de vuilnisbak. Deze er snel afgehaald. De koperleiding die langs de wand omhoog gaat zaag ik uit want deze liepen naar de lekke geiser toe en die komt niet meer terug. Omdat dit toch een dragend stuk is voor het aanrechtblad zet ik hier een dubbel plankje voor in de plaats.

Het nieuwe aanrechtblad wordt afgetekend en zaag ik op maat. Dat past netjes zonder te klemmen. De positie van het fornuis teken ik af en zaag het gat uit met de decoupeerzaag. Na een lichte correctie (het liep iets schuin af) kan het fornuis nu evenwijdig aan de voorkant worden geplaatst, maar dat komt later.

Het gat van de spoelbak teken ik af op basis van het oude aanrechtblad. De oude spoelbak zet ik straks weer terug dus als die op dezelfde plek terug komt zijn alle aansluitingen ook nog gelijk en dat scheelt weer een hoop werk.

Dan gaten boren en de decoupeerzaag er in. Het gat voor de spoelbak wordt uitgezaagd en dat gaat zonder problemen. Omdat de spoelbak met kit vast zat en ik geen verdere bevestigingsmateriaal daarvoor heb, besluit ik om deze nu ook weer vast te zetten met een laagje kit. Wellicht dat we volgend jaar toch besluiten om er een nieuwe in te zetten, maar dan hebben we het bevestigingsmateriaal natuurlijk wel. Voor nu is het goed zo.

Tussendoor nog naar de bouwmarkt geweest en samen een mooie kraan uitgekozen. Met de juiste koppelingen er bij om het aan te sluiten op de bestaande aanvoer. De heet-water kant wordt afgedopt want die gebruiken we toch niet en we willen geen lekkages meer. De koud-water kant maak ik gereed om aan te kunnen sluiten. Gaatje boren met de gatenzaag, even pielen met de bijgeleverde materialen en de kraan zit er op. Gelijk ook de overbodige T-stukken uit de invoer-slangen weggehaald en na een reorganisatie van slangen deze met een nieuw stukje koperbuis vastgezet. Gisteren al geprobeerd met een te dunne koperbuis, maar dat lekte als een gek. Dus toch maar snel naar de bouwmarkt voor een dikkere koperbuis. Slangenklemmen er op, de rest aansluiten, en de waterpomp aan. Geen lekkages gelukkig, even de kraan ontluchten en die werkt ook goed.

Nu de spoelbak, de kraan en het gasfornuis op hun plek liggen kan nu eindelijk de nieuwe koelkast uit de verpakking worden gehaald. Deze heeft al maanden in de weg gestaan, eerst thuis en daarna in de stuurhut. Met enige moeite door de smalle opening naar de kajuit getild en op zijn plek gezet. Links kan straks mooi nog een schaaflat worden geplaatst en boven de koelkast moet een plankje komen met een roostertje. En dan nog even kijken om de boel mooi af te werken. Afijn, de koelkast zo maar neergezet zodat ie niet in de weg staat later als het gasfornuis aangesloten is kan de koelkast worden aangesloten, maar dan komt later. In elk geval eindelijk wat meer ruimte nu. Ik wordt wel blij als ik zo het resultaat al zie. Straks alleen nog even aansluiten en afwerken.