Houtwerk buiten schuren

Het is woensdag en eindelijk mooi weer, en het belooft wel even mooi te blijven. Dus tijd om te starten met het houtwerk op de boot zelf. Eindelijk!

Het is een droevige ellende, maar daar komt nu verandering in. Het is de bedoeling om de deuren te demonteren en te schuren, samen met de deurstijlen zelf, het frame waar het windscherm op hoort, en de 4 handrailingen op het dak. Als eerste de deuren er uit, dat ging niet al te moeilijk. De deurgrepen los halen en de deuren op het achterdek. De latten van de deurstijl haal ik ook los en dan ga ik beginnen. Omdat het toch nog wel stevig waait kan ik niet op het achterdek aan de slag maar moet ik de deuren 1 voor 1 naar binnen halen. In de stuurhut zet ik het neer en ga met de verfbrander en krabber aan de slag.

Het kost iets langer de tijd dan gepland maar uiteindelijk begint het resultaat zichtbaar te worden. En dat mag ook wel want ik heb nog veel te doen. Even kijken wat ik met die rode rand wil. Op zich wel mooi of misschien in het blauw straks. De verf is nu niet mooi meer dus moet sowieso opnieuw. Er af met die rode kleur dus. Nou, dat gaat dus niet zo makkelijk. De brander er op en krabben. Dat werkt niet zo lekker. Dan maar de schuurmachine er op. Ook dat gaat niet zo fijn. Er komen een soort rare dingetjes van af en als ik nu verder kijk, lijkt het iets van kunststof te zijn. Wat een gepiel. Ik besluit om de schroeven maar eens een stukje los te draaien, die zijn allemaal dicht geplamuurd met een vervelend goedje en overgeschilderd. Dus eerst de schroef kaal krabben, dan open krabben waar de schroevendraaier in gezet moet worden, en uiteindelijk kan ik de schroef los draaien. Stukje voor stukje krijg ik het kaal, maar het lijkt of het wat gaat vlekken of zo, want de rode gloed krijg ik er niet goed van af. Ondertussen ben ik al 2 uur met dat gekke ding bezig. Ok, plan B. Alle schroeven er uit en dat ding gaat mee naar huis. Nu was dat idee makkelijker bedacht dat uitgevoerd, maar zo kan ik het ook niet laten zitten, dus aan de gang! Na veel vijven en zessen schroef ik de laatste schroef los en komt het hele ding er uit. En toen een verrassing…

Dat lijkt wel een gordijnrails. Ook vol geplamuurd met 1 of andere vuller. Is dat niet gewoon nieuw te krijgen en dan gewoon in het wit laten zonder kleurtje? Ik ben er nu zo lang mee bezig geweest dat het bijna tijd is om weer naar huis te gaan. Dus nog snel even 2 stukjes hout op maat maken en op het houtwerk schroeven want nu houdt aan de buitenkant niets meer het raam tegen. Ik wil niet morgen terug komen en dan een hele ruit te zijn kwijt geraakt. Deuren er weer terug in, morgen verder. Nog wel even langs de praxis met dat rode ding, maar een nieuwe dat wordt hem niet. Of een metalen maar daar springen de verfstukken van af als je gaat buigen, en dan roest dat ding onder het raam weg en dat was nou juist niet de bedoeling. Dus de bouwmarkt verlaten met afbijt, hopelijk geeft dat resultaat. Thuis gelijk proberen. Maar tot 2 keer toe ingesmeerd en in laten trekken maar het goedje was niet erg goed opgewassen tegen de rode kleur. Bovendien zie ik op internet dat afbijt en kunststof niet echt samen gaan, dus ik staak mijn actie, wordt vervolgd…

Het is nu donderdag, in 1 dagje heb ik het niet gered. Vandaag is de andere deur aan de beurt. Dat rode ding schroef ik er gelijk maar snel uit en maak ook voor deze deur 2 latjes om het raam op zijn plek te houden. Deze deur lijkt nu een stuk sneller te gaan dan gisteren. Gisteren ook al begonnen aan de stijlen en die maak ik vandaag verder af. Dat begint nu ergens op te lijken.

De handrailingen en het frame voor het windscherm neem ik ook gelijk mee. Deels met de schuurmachine, deels met de hand want je komt niet overal tussen met dat apparaat. Nu na alles groef geschuurd te hebben nog een keer overal overheen met een fijnere korrel. Dan gaat een stuk sneller dan de eerste sessie. Er hoeft nu tenminste ook geen verf meer af dus dat scheelt.

Nu moeten alleen de latjes van de stijlen nog, maar daar zit zoveel groene ellende op en ingetrokken en dat kost zo veel moeite om dat mooi te krijgen. Hiervoor ga ik morgen gewoon nieuwe latjes maken. De oude schroef ik er straks weer op, want die moeten er komende week nog wel een paar keer af en terug er op, nieuwe latjes met nieuwe schroefgaten is dan geen overbodige luxe.

De dag zit er weer op, ik ben blij dat ik het heb gered. Snel de deuren er weer in en naar huis. Nu al eer van mijn werk, tevreden tot nu toe. Morgen een dagje impregneren en dan ben ik weer een hele stap verder.