Nieuwe scheepshoorn geplaatst

De hoorn op de Ostara geeft geen hard geluid. Het is vrij zacht en in een hoge toon. Omdat ik wel serieus gehoord wil worden als ik op dat knopje druk heb ik een paar maanden geleden al een nieuwe scheepshoorn gekocht. Dezelfde als ik voorheen op de Brugal had geplaatst. Alleen het was nu wachten tot het schilderwerk buiten af is want anders is het vragen om extra risico om (deels) meegeverfd te worden. Maar nu dat verfwerk klaar is kan ik vandaag de hoorn vervangen.

De huidige hoorn is aangesloten met een draad uit het dak van de stuurhut. En buiten met een kroonsteen verbonden, verpakt in een lading tape. Dat ‘friemeltje’ ingepakt spul zat met schilderen al een beetje in de weg en heb ik toen iets moeten verdraaien om het niet te raken. Even een hoorntest, en… het blijft stil. Lang indrukken, maar nee hoor. Het lampje brand en de zekering is in orde. Even de kabel buiten controleren en deze lijkt beschadigd. Slecht (of geen) contact. Hier ga ik dus zeker geen nieuwe hoorn op aansluiten. Bovendien moet er worden afgezekerd met een 10 Ampere zekering, dus dit moet wel degelijk worden aangesloten. Dus de kabel volgen en voor ik het weet heb ik een deel van het plafond in de stuurhut open liggen.

De kabel zit vrij vast maar met wat wrikken komt het toch los. De oude kabels knip ik af en de hoorn wordt losgeschroefd van de beugel. De beugels zelf laat ik op het dak vast zitten. De bevestigingen komen overeen tussen de hoorns, dus dat is makkelijker en scheelt weer werk. Ik trek de kabels van de nieuwe hoorn door het dak naar binnen en sluit de aanvoerstroomdraden aan op 2 lasklemmen. En eerst even doormeten. Het was geen verrassing maar ook hier zijn de plus (zwart) en de min (rood) dus omgedraaid. Het is zeker goed om altijd even de polariteit te meten. De draden van de hoorn even strippen en ook aansluiten in de lasklem.

Zo die zit. De stroom aan, even kort de vinger op het knopje… En ja hoor, een lage brul komt uit de hoorn. Die werkt goed! Achteraf kreeg ik een bevestiging dat het aan de andere kant van het haventerrein ook goed te horen was geweest.

Deze kan ook van het lijstje worden afgestreept. Vanaf nu ben ik serieus en goed hoorbaar in geval van nood.