Zonnepanelen plaatsen

Vandaag begint rommelig. Eric komt vandaag meehelpen met het plaatsen van de zonnepanelen dus snel alles in de auto en onderweg. Steeds heb ik het idee dat ik toch nog wat ben vergeten. Panelen, check. Extra kabels, check. Brood, check. Boormachine, check. Ondertussen kom ik aan in Drimmelen en het zit me nog niet lekker… Bootsleutels, check. Uh check? Oops.. Niet dus. De auto weer omgedraaid en terug naar huis om de sleutels op te halen. Poging 2 ging gelukkig wel goed.

Bij de boot aangekomen maak ik een emmertje St Marc en maak het dak schoon waar de panelen op komen te liggen. Daarna begin ik aan het onderwaterschip, die moet nog steeds worden schoongemaakt want vandaag moet daar de primer op worden gezet om op schema te blijven. Maar lang de tijd krijg ik niet want Eric staat al voor mijn neus. De spullen worden aan boord gehesen en hij begint aan de bedrading en het boren van benodigde gaten. Ondertussen ga ik verder met het onderwaterschip.

Ondertussen gaat het werk gestaag door en komen de panelen uit de doos. We leggen ze op de steunen op het dak en bepalen de posities hoe ze het beste op het dak passen. een cm naar voren, paar mm opzij, enz. Uiteindelijk liggen ze mooi. Een paar hoekjes worden aangepast en we laten het even rusten. Eerst de rest aansluiten.

De laadregelaar wordt aangesloten en alle verbindingen worden gemaakt. Ook maken we nieuwe (dikkere) bedrading naar de koelkast en aparte bedrading voor de USB lader die straks bij het keukenblok komt. Uiteindelijk wordt aansluiting met de accu’s gemaakt en zien we dat de panelen hun werk doen. Veel laden doet het niet maar dan komt omdat de accu’s nog bijna vol zijn en dat er in de loods waarin de boot nu ligt niet heel veel licht is. Maar alles werkt in elk geval. De accu’s worden weer ontkoppeld (ivm montage straks van de motor). Dan wordt de kitspuit klaar gemaakt en tekenen we de exacte posities van de steunen op het dak en worden deze vastgezet. De panelen worden vastgeschroefd aan de voetjes en het werk is gedaan.

Bij elkaar (onder de juiste omstandigheden) leveren de panelen 340 watt. Hier ben ik heel erg blij mee. Dit betekent nooit meer een lege accu, ook niet tijdens een vakantie zonder walstroom. Eric, bedankt!