Weekend aan de Ruigt

Dit weekend wordt het mooi weer, het kan boven de 20 graden worden, en dat in de laatste week van oktober! Dus vrijdag halverwege de middag vertrekken we met onze boot. We gaan kijken of er plek is aan de steiger aan de Ruigt in de Brabantse Biesbosch, want daar zijn wij vaak voorbij gevaren maar zijn daar nog nooit aan wal geweest. We zetten de spullen aan boord, de motor wordt gestart, de lijnen gaan los en we varen de Donge af naar de Amer. Het is erg rustig op het water. Met dit mooie weer in het vooruitzicht had ik het veel drukker verwacht, maar eind oktober liggen al veel schepen in de ruststand of zijn al bijna winterklaar gemaakt. Het echte vaarseizoen is immers al voorbij.

We varen de Spijkerboor in en via de Steurgat slaan we linksom naar de Ruigt. Tussen de zandbanken door, en met de verrekijker kan ik de steiger al zien waar we willen aanleggen. Helemaal leeg, dus is er een mooi plekje voor ons! We komen dichterbij en ik probeer de boot tegen de wind in aan de steiger te leggen, maar de stroming die de andere kant op gaat wint het van de wind dus ging dat niet helemaal zoals de bedoeling was. De steiger kwam maar niet dichterbij. Volgende keer dus rekening houden dat kijken naar de stroming voor ons belangrijker is dan de wind. De boot gedraaid en naar de andere kant van de steiger gemanoeuvreerd. Rustig drijven we naar de steiger en kunnen aanmeren. Lijnen vast, een extra voorspring gezet en de boot ligt mooi vast.

In de avond net na het eten worden we getrakteerd op een mooie lucht met mooie kleuren en een groepje zwanen vliegt over. Een mooi gezicht in de rust van de Biesbosch. Hierna wordt het toch wel snel donker en verhuizen we naar binnen.

De volgende ochtend begint met een mooie zonsopkomst. Het wordt een mooie dag vandaag en de zon laat zich al goed zien. De wereld ontwaakt en iedereen wordt wakker.

Na het eten gaan Amy en ik een rondje lopen. Vanaf de steiger ligt er een wandelpad dat ongeveer 4 kilometer lang is en ik heb al van verschillende mensen gehoord dat het een mooi stukje natuur moet zijn. Dat laatste klopt wel. Het is een pad langs knotwilgen en slingerend door een stukje ongerepte natuur. Het gebied hier wordt ook wel ‘het doolhof’ genoemd. Hier is de natuur nog de baas. Een mooi stukje, soms wel enigszins betoverend. In de winter zou het er hier heel anders uit zien dus tegen die tijd wil ik hier nog wel eens een wandeling maken. Helaas was de route geen 4 km, want na een dikke anderhalve kilometer zijn we al weer terug bij de steiger.

Het is nu zondag, ik doe het dak, het dek en de zijkanten van de boot goed schoonmaken want dat is weer hard nodig. Daarna even rustig aan en genieten van het zonnetje. Het wordt iets minder warm dan gisteren maar nog steeds een hele mooie dag. Aan het einde van de ochtend starten we de motor weer en vertrekken we weer richting huis. Lekker genieten van het weer, de rust op het water, en lekker buiten sturen in de korte broek en shirt. Heerlijk.

We varen nu via de andere kant terug, over de Ruigt verder, boven langs de Rietplaat, om via het Noordergat van de Visschen terug te komen op de Amer. Via de Amer richting Drimmelen en dan de Amertak in. Daarna via de Donge aan de zuidkant van Geertruidenberg terug naar onze thuishaven. Zonder problemen, op het gemak de boot weer in de box gelegd. We hebben genoten van het weekend. Dit was voor herhaling vatbaar.