Een dagje Biesbosch

Vandaag varen Monique en ik een rondje door de Brabantse Biesbosch. Even lekker er tussenuit, even een paar uurtjes lekker niks aan ons hoofd, even uit de drukte.

We varen vanuit de Donge over de Amer en slaan stuurboord uit bij het Zuidergat van de Visschen. Via het Gat van Kampen komen we aan bij het eiland De Rietplaat. Hier leggen we aan, aan steiger nummer 4. Tenminste dat is de bedoeling. De combinatie van de stroming, een straffe wind en mijn iets te late instuuractie zorgen er voor dat we niet goed uitkomen. Bovendien is er een lage waterstand en het getij zit ook niet mee. Ik loop scheef met de punt vast in de blubber. Daar hebben we niks aan. Dus in de achteruit en voor ik het weet is de steiger al weer voorbij. Dus de boot omdraaien, terug en opnieuw proberen. Ik zie een man aan komen lopen op steiger nummer 3 om even te helpen. Ik draai de boot en steek de punt langs de steiger. Na een beetje steken en prikken in de blubber komen we toch netjes langs de steiger te liggen. nummer 3 weliswaar, maar dat mag de pret niet drukken. Lijnen vast en klaar!

Lekker even een lunch maken in de vorm van een blik groentesoep en een paar broodjes. Dat smaakte goed. Nog even op het gemakje gezeten en het is weer tijd om te vertrekken. De lijnen weer los. De wind is nog steeds flink, maar het getij is gekeerd. De boot komt langzaam vanzelf van de steiger af ipv dat ze er tegen aan wordt geduwd. Dus rustig in de achteruit en draaien maar, zachtjes verlaten we het eiland. We vervolgen onze weg over het Gat van de Noorderklip en de Ruigt. Rechtsom naar het Zuiden, over het Steurgat en het Middelste Gat van het Zand, waar de bemanning van een boot flink aan het vissen is, uitgerekend in het midden in de vaargeul. Niet zo handig mannen!  Via het Spijkerboor komen we weer op de Amer uit en maken daar een mooie draai, terug de Donge in.

De wind is op de Donge iets minder geworden. Ik draai de boot en manoeuvreer haar netjes achteruit de box in. Dit keer zonder een paal te raken. Lijntjes vast en de motor uit. Het was een mooi tochtje met goed weer. Lekker genoten, dit was voor herhaling vatbaar.