Eerste rondje van 2024: Aakvlaai via de Amertak

Vandaag is het zo ver, de eerste tocht van 2024 is een feit. Eindelijk weer eens lekker het water op. Deze keer een kort dagje, samen met de kinderen. Bij aankomst maak ik de boot gereed voor vertrek en de Ostara ontwaakt uit haar winterslaap. De motor start vlotjes en draait gelijk netjes. Dat is een goed begin!

De lijnen gaan los, de kinderen zijn een goede hulp. We varen rustig de box uit en varen op de Donge richting het zuiden. Onder Geertruidenberg door en stuurboord uit de Amertak op. Dit is weer even geleden maar het is nog lekker rustig. De zon begint door te komen en het belooft een mooie dag te worden. De Amertak varen we uit en slaan stuurboord uit de Amer op. Het begint hier harder te waaien maar het valt gelukkig nog wel mee. Druk is het nog niet gelukkig, een paar jachtjes en 2 oplopende binnenvaartschepen. Maar voordat die in mijn buurt zijn steken we de Spijkerboor in. Het begin van de Brabantse Biesbosch.

Het wordt toch een aardig briesje maar veel last hebben we er niet van. Ik stuur nog binnen en wil alle metertjes wat in de gaten houden zo op de eerste tocht van het seizoen. Alles blijft gelukkig de juiste waarde aangeven. We slaan weer stuurboord uit en varen de Aakvlaai in. Ook hier heerst nog rust, een paar boten liggen aan de steiger en de strandjes zijn nog erg leeg. De kinderen willen graag aan een graskantje liggen en ik heb een mooi rustig plekje in gedachten. De blijkt nog vrij te zijn en hier leggen we aan. Niet zonder slag of stoot, het enige paaltje wat er staat, staat enigszins schuin en steeds schiet de lijn er van af. Ondertussen heb ik al een paar keer het loodzware anker aan de achterkant uitgegooid en weer naar binnen getrokken. Op de motor en roer de boel weer corrigeren en het gewoon weer opnieuw proberen. Uiteindelijk is het gelukt en liggen we fijn aan de kant.

Het is ondertussen net middag geworden en de zon is goed vertegenwoordigd. We liggen aardig uit de wind dus de temperatuur gaat lekker omhoog. Ik maak de biminitop vrij van spinnen en rag en zet het verder op. We hebben broodjes meegenomen en tussen de voorraad staan nog blikjes met knakworstjes en die lusten wij wel. Dus, de gasfles open, pan op het vuur en de knakworstjes er in. Beetje mayonaise er op en onze maaltijd is compleet. Even eten op het achterdek en lekker genieten van het zonnetje en de omgeving.

Na het eten willen de kinderen vissen. Het is de eerste keer, dus de nieuwe hengels uit de verpakking en kijken hoe het werkt. Het is niet heel duidelijk, wij hebben nog geen enkele ervaring, dus YouTube er bij en zoeken hoe je een vaste hengel klaar maakt. Je moet iets met een ‘kikker’ op de hengel doen, maar die hebben we helemaal niet. We blijken dus een essentieel onderdeel te missen en kan er niet gevist worden. Dit is wel een tegenvaller maar de kinderen pakken het goed op. Dit gaan we oplossen thuis en volgende keer doen we gewoon een nieuwe poging.

Na wat poetswerk op het dek maken we ons weer klaar voor vertrek. Het is al later dan gedacht en we willen toch een beetje op tijd thuis zijn. Het zware anker weer omhoog en de lijn weer naar binnen. Boot draaien en de Aakvlaai verder door. Het is ondertussen toch al wel wat drukker geworden. Ook veel huursloepjes komen voorbij. De wind is nog steeds behoorlijk, ik denk een aardige windkracht 4. Ik stuur nu lekker buiten in het zonnetje en de wind neem ik maar voor lief. Het is verder lekker genieten zo.

Rustig varen we de Aakvlaai uit. Hard gaat het niet want de boot voor ons neemt blijkbaar ook de toeristische route maar heeft ook een toeristische snelheid. Nu heb ik geen haast, maar bij stationair draaien is de snelheid al te hoog. En dan gaat het toch vervelend worden als je de keerkoppeling steeds in de neutraalstand moet zetten om nog langzamer te varen. We varen de Aakvlaai uit naar de Spijkerboor en hier is er ruimte. Het gas kan weer even wat verder open, we kunnen er voorbij. Nog steeds vrij laag in de toeren varen we de Spijkerboor verder uit.

Op de Amer aangekomen merk je wel dat er daar best aardige golven zijn door de wind die nog niet is gaan liggen. Er zijn geen andere schepen in aantocht dus ik kies er voor om alvast de draai in te zetten in plaats van eerst netjes naar de overkant te gaan. Nog een beetje gas er op en zo slaan we de Donge weer in en varen we naar de thuishaven. De wind staat gunstig en blaast ons eigenlijk recht de box uit, dus geen last van zijwind. De stroming valt ook mee en kunnen wij de boot op het gemak en met beleid de box in manoeuvreren. De kinderen hebben wederom hun best gedaan, met goed resultaat. Ik ben er trots op! De motor kan uit en we zijn weer veilig ’thuis’ aangekomen. We hebben het alle drie erg leuk gehad en hebben genoten vandaag.